Vraag gratis offertes aan

   
Type aanvraag*
Naam: *
Titel:
Email adres: *
Telefoonnummer: *
Adres:
Postcode:
Plaats:
Beschrijving van de opdracht: Wees zo volledig mogelijk voor een offerte op maat!:
Indicatie geplande
datum opdracht: *
Gratis bespaartips:

Op zoek naar een vastgoed taxateur?

Vergelijk offertes van verschillende vastgoed taxateurs!

Over taxateurs


U wilt uw huis gaan verkopen, maar heeft geen idee wat de werkelijke waarde is van uw woning? In dat geval is het tijd om een taxateur in te schakelen.

Veelal wordt gedacht dat een vastgoedmakelaar de taxaties verricht. Helaas kan een “ gewone” makelaar geen waardebepalingen doen zonder daarvoor diploma te hebben behaald. Vaak is het dus zo dat een makelaar vanuit zijn professie een studie doet om als nog een diploma te behalen in taxeren. Eens taxateur dient te allen tijde onafhankelijk te zijn, ook al werkt diegene als makelaar.

Waar een makelaar veelal wel een inschatting kan maken van de waarde van een woning, gaat de taxateur dieper in op de materie. Zo zal een taxateur veel meer informatie gebruiken om tot een gedegen taxatie te komen. Een taxateur zal uiteraard uit zijn of haar ervaring putten, maar daarnaast ook statistische informatie raadplegen uit volgende bronnen:

  • Bouwkundige rapporten (constructie, onderhoud)
  • Woningtype (bewoond, bedrijfsmatig in gebruik, oppervlakte, inhoud)
  • Omgevingsfactoren (uitzicht, buurt, waarde woningen)
  • Databanken (STADIM, kadaster)
  • Gemeentelijke bepalingen (bestemmingsplannen)

Wanneer de taxateur de benodigde informatie heeft geanalyseerd en gedocumenteerd, kan de taxatie voor het object worden bepaald. Dit zal waar mogelijk onderbouwd worden met foto’s en berekeningen.

Verplichting van een taxatie
Een taxatie is nooit verplicht. Als u een woning gaat kopen dan kan een financiële instelling (hypotheken/verzekeringen) u niet verplichten tot het doen van een taxatie. Wel kan het van belang zijn wanneer u een hypotheek wilt aanvragen. De taxatie zal dan een rol spelen bij de vaststelling van uw hypotheek.

Wanneer u uw huis wilt gaan verkopen is het ook geen verplichting een taxatie te laten doen. Echter is het wel een enorm voordeel aangezien u de potentiele koper kunt laten zien wat een erkend taxateur heeft vastgesteld qua woningwaarde en zodoende uw vraagprijs kunt verdedigen.

Het taxatiesverslag
Nadat er een taxatie is gedaan zal er een taxatiesverslag worden opgemaakt. Er wordt dan een gedetailleerde beschrijving gegeven van de woning en de factoren die leiden tot de uiteindelijke taxatie.

Zoals u kunt lezen kan een taxatie bij zowel de verkoop als het kopen van een woning van belang zijn.

De kosten voor een taxatie kunnen echter wel variëren. Wacht daarom niet langer en vraag nu offertes aan!